Jdi na obsah Jdi na menu
 



Chladnokrevníci

Jsou to pro mě naprosto úžasní koně, kteří mě uchvátili. Dřív mi na těchto koních nic moc zvláštního nepřišlo. byli to pro mě pomalí, těžkopádní koně, co tahají povozy. Ovšem od doby, co jsem si koupila Karinu a začala se o tyto koně víc zajímat a také je poznávat, musela jsem názor změnit.

Obrazek

Dostala mě ta jejich skvělá povaha. Mnoha lidem přijdou také tvrdohlaví. To ani tak nejsou, spíš psychicky hodně vydrží. Většinou víc než ten člověk a to bývá ten problém. Že jsou pomalí? Pche, když chtějí a dají se do pohybu, máte co sledovat. nejsou to žádná tintítka, to ne. Jsou to brovští koně, takový kůň Shirský, pomalu největší na světě je pořádný kolos. Lidé vůči nim mají respekt a proto jim také kolikrát přijsou nevhodní pro začátečníky.


Já osobně u nich oceňuji jejich spolehlivost. Možná se s vámi ze začátku budou přetahovat, zkoušet, ale který kůň to nedělá? Každý chce zjistit na čem je. Ovšem pokud si s nimi dáte tu práci na začátku, můžete čekat, že máte vedle sebe koně, na kterého se můžete spolehnout a on je připravený vám naslouchat. Většinou jsou to nebojácní a vyrovnaní koně.

Obrazek

Ovšem i takový kůň se špatným zacházením zkazí. Když si jednou na lidi vytvoří negativní názor, můžete počítat, že jim to tak snadno nevymluvíte. Tady se jejich obrovská výdrž obrací proti vám, protože když se s vámi budou snažit bojovat, musíte mít obrovskou trpělivost s nimi pracovat, protože před vámi stojí silný soupeř.

Dají se přijezdit stejně lehce jako jiní koně, dokáží být navzory své postavě velmi citliví a jemní. Co se jednou naučí, budou s radostí kdykoliv opakovat.

Mají velkou výdrž, pod sedlem s nimi můžete jezdit na několikahodinové vyjížďky a víte, že máte spolehlivého parťáka. Krokem vydrží jít hodně dlouho. Klusem ještě také, ovšem s cvalem byste měli šetřit, nejsou na stavění na cválání dlouhých úseků, přeci jenom váží víc než jejich teplokrevní kolegové a mohly by trpět hlavně jejich nohy.

Obrazek

Sama bych se těmto koním v budoucnu ráda věnovala, pomohla jim se prosadit i v dnešní době, kdy už nejsou nezbytnou silou v zemědělství, i když v lesích jsou stále nenahraditelní. Zde je ještě několik fotek, koho tito koně zaujali, doporučuji stránky

http://chladnokrevnici.info


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i chladnokrevný kůň má rád běh :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek